Veelgestelde vragen

Waarom willen mensen hun familiegeschiedenis uitgezocht hebben?

De reden waarom mensen meer over hun familiegeschiedenis willen weten kan heel verschillend zijn.
– Wie waren mijn voorouders, waar kwamen zij vandaan en wat deden zij voor de kost?
– Waar komt mijn familienaam vandaan?
– Heeft mijn familie een familiewapen?
– Is het waar dat ik afstam van een beroemde Nederlander, zoals Rembrandt van Rijn óf Michiel de Ruyter?

Bovenstaande vragen kunnen een reden zijn, maar veel mensen willen hun familiegeschiedenis ook graag cadeau doen aan hun nageslacht óf hun ouders.

Hoe betrouwbaar is een uitgezochte familiegeschiedenis?

Een familiegeschiedenis, in welke vorm dan ook, hoort altijd gebaseerd te zijn op de primaire bronnen die door de Overheid (Burgerlijke Stand), Kerk (Doop-, Trouw- en Begraafregisters en Lidmatenregisters) en Notaris (Notariële Archieven) zijn vastgelegd.
Deze bronnen gelden als het betrouwbaarst en dienen, bij een uitgezochte familiegeschiedenis, ook altijd vermeld te worden zodat de onderzoeker/eigenaar van de familiegeschiedenis de gebeurtenissen kan aanvullen óf verifiëren.

Hoe ver kun je terug in de tijd gaan wanneer je je familiegeschiedenis uitzoekt?

De Franse bezetter voerde, in enkele delen van Nederland, in 1796 de burgerlijke stand in. Deze registratie werd in 1811 overal in Nederland ingevoerd waardoor we, in ons onderzoek, al snel terug kunnen gaan tot het begin van de 19e eeuw. Voor die tijd werden gebeurtenissen als geboorten, huwelijken én overlijden door de kerk bijgehouden en zijn we aangewezen op de kerkelijke registratie, ook wel DTB (doop-, trouw- en begraafboeken) en lidmatenregisters genoemd. Hierdoor komen we, met ons onderzoek, soms wel tot ver in de 17e eeuw. Let wel: het komt voor dat bronmateriaal in het verleden door oorlog, brand, wateroverlast óf vernieling vernietigd is.

Wat is een patroniem?

Veel hedendaagse familienamen zijn voortgekomen uit patroniemen, ook wel ‘vadersnamen’ genoemd. Als vaders voornaam Jan is, dan is Janszoon het patroniem van zijn zoon en Jansdochter het patroniem van zijn dochter. Het achtervoegsel -zoon of -dochter werd afgekort of verbasterd tot Jansz, Janszn en Jansdr. Hieruit ontstond later de achternaam Jans(s)en. Hetzelfde was het geval bij vadersnamen als: Hendrik (Hendriksen), Pieter (Pietersen), Willem (Willemsen). Met name bij Scandinavische achternamen zie je dit ook regelmatig: Lars (Larsson), Nils (Nilssen), Anders (Anderssen) etc…

Hoe kom ik erachter of ik een familiewapen heb?

Om erachter te komen of uw familie een familiewapen heeft dient er genealogisch (stamboom) en heraldisch (familiewapen) onderzoek plaats te vinden. Daarbij zal er eerst, op basis van de achternaam, gekeken moeten worden of er daadwerkelijk een familiewapen bestaat van de betreffende naam. Daarna dient er een beknopt genealogisch onderzoek plaats te vinden om te bepalen of u daadwerkelijk tot die (tak van) de familie behoort en het familiewapen mag voeren.

Kan ik, als ik geen familiewapen heb, er toch één laten maken?

Iedereen in Nederland mag een eigen familiewapen voeren. Wanneer u zelf, van oudsher, nog geen familiewapen heeft kunt u er een (laten) maken. U dient er echter wel rekening mee te houden dat uw nieuwe familiewapen niet mag lijken op bestaande familiewapens omdat dit verwarring tussen families op kan leveren. Het maken van een authentiek familiewapen wordt dan ook het beste overgelaten aan de vakman: de heraldisch expert.
Voor het laten maken van een eigen familiewapen beveel ik u Familiewapen.net van harte aan.